Van JX naar AAZ in T3 ombouw

(kan met kleine wijzigingen gebruikt worden voor TDI/SDI of 1.9 zuigdieselombouw)

In deze conversie handleiding wordt een gemodificeerde AAZ motor uit een Golf beschreven. Andere motoren kunnen een iets andere bouw hebben.

De AAZ motor

De AAZ motor is een verdere ontwikkeling van de 1,6 motoren. De toename van de cilinderinhoud wordt door een vergroting van de slag en boring bereikt. Het motorblok is hierdoor iets hoger. De montage is door gebruik te maken van CS/JX onderdelen relatief gemakkelijk. De instellingen van de motor (timing, tandriem spanning en inspuitbegin van de inspuitpomp) zijn gelijk als bij de 1.6 motoren en de kleppen hoeven dankzij de hydraulische klepstoters ook niet meer ingesteld te worden. Dat de motor gekanteld ingebouwd wordt is niet relevant voor de functie van de hydraulische klepstoters, maar bij een koude start, kan het iets langer duren, tot het typische getik is verdwenen.
AAZ motor voor ombouw

De JX motor

Eerst gaan we op zoek naar een JX motor. Hier hebben we de turbo, en turbo aanbouwdelen, het carter, vliegwiel, olieleidingen, brandstofpomp met LDA complete uitlaat incl. spruitstuk, en compleet aanzuigtrajekt incl. spruitstuk. Op of rond 1989 zijn er stevige veranderingen in stekkerverbindingen e.d doorgevoerd, dus het heeft de voorkeur als de donormotor en de bus van een gelijk bouwjaar zijn. De staat van de motor is niet belangrijk, als de aanbouwdelen maar ongeschonden zijn.
LDA bij AAZ montage
TIP: Alle gedemonteerde onderdelen worden zorgvuldig schoongemaakt en gecontroleerd op bruikbaarheid. Dit geld zeker voor onderdelen die bv met olie in aanraking komen. Alle pakkingen worden vernieuwd. Ook de koperen onderdelen (Temperatuurmeters en schakelaars), dienen schoon te zijn. De turbo moet bijzonder goed worden onderzocht. Bij de geringste twijfel aan de turbo kan beter een nieuwe worden gekocht. Hier ligt een zwakte van de motor.
TIP: De gloeibougies kunnen het best vervangen worden door gloeibougies Bosch Duratherm Chromium. Deze gaan langer mee, en zijn nu met de motor uitgebouwd, nog eenvoudig uit te wisselen.
TIP: De olie pomp kan met een voelermaat de speling tussen de tand flanken worden nagemeten. Een speling 0,05 tot 0,20 mm is oke, maar heeft het weinig zin, een pomp met een 0,15 mm speling te laten zitten. De pomp bij twijfel altijd vervangen. De AAZ en 1Y oliepompen zijn van gelijke bouw. De aanzuigbuis van de JX/CS moet hier gebruikt worden vanwege de andere vorm van de carterpan. Vastzetten met 20 NM. De oliepan van de JX met bijbehorende pakking kan worden gemonteerd. Kijk eerst of alles goed schoon is (geen oude pakkingresten) en of het carter goed past. De carterpan kruiselings vastzetten (10 nm)

In en uitlaat trajekt

Alle onderdelen goed controleren op scheuren, en bij twijfel vervangen. in en uitlaatspruitstuk onderzoeken op scheuren en als er geen scheuren kunnen de delen hergebruikt worden. Schroefdraden goed schoonmaken met een snijtap (M8) en inolieëen. Nieuwe draadeinden met keramisch vet erin draaien. Gebruik de originele (indien mogelijk nieuwe) koperen moeren en uitzet schijven (dikke ringen) Monteren met 25 nm. De turbo kan het beste een ruilexemplaar zijn, deze wordt zonder pakking op het spruitstuk gemonteerd. De bouten zijn gemaakt van een materiaal dat niet roest, deze kunnen hergebruikt worden. Eventueel een beetje kopervet gebruiken, vastzetten met 45 nm. De olie retourleiding van de turbo kun je het beste laten maken, die van de JX past niet omdat de AAZ hoger is. Ook de steun van de turbo moet worden aangepast. Maak hiervoor plaatjes die de steun aan de turbo verbind. Het inlaatspruitstuk kan worden gemonteerd met 25 nm.
Het hitteschild bij de turbo
Turbosteun voor aanpassing Turbosteun na aanpassing de turbosteunaanpassing

Verstuivers, Inspuitpomp en LDA

De verstuivers moeten voor montage gecontroleerd worden op verstuifbeeld en openingsdruk. In een EnKa of DoKa maakt het niet uit of een AAZ pomp of een JX pomp wordt gebruikt, in die wagens heeft de motor meer plaats. Bij gesloten bussen of campers moet alleen bij een turbodiesel de JX pomp gebruikt worden anders past later de motorkap niet meer. Let op, het minste stofje kan ervoor zorgen dat een dieselpomp, verstuiver of turbo defect geraakt. Verpak dit dus zorgvuldig! De JX LDA past niet helemaal op de AAZ kop, maar dit is met montage met langere boutjes en wat onderlegschijven op te lossen. Voor het monteren van de inspuitpomp kan het nodig zijn de montagegaten iets op te frezen. Gebruik de inspuitleidingen van de AAZ, deze zijn langer als die van JX. Eventueel kun je de leidingen voor JX één voor één bij buigen. Maak hiervoor eerst de klemmen die de leidingen bij elkaar houden los. Zorg voor spanningsvrije montage van de leidingen. De retourleidingen moeten goed aansluiten om lekkage en valse lucht te voorkomen. Waterpomp; bij twijfel vervangen door een nieuwe

Vliegwiel en koppeling

Voorkeur gaat uit naar een steviger koppeling van 1Z, met bijbehorend vliegwiel. Enkele uitstekende pinnetjes aan de drukgroep moeten wel voor montage worden afgevijld. Het vliegwiel nieuwe originele bouten worden vastgezet, deze zijn al voorzien van borgmiddel. Bouten kruiselings vastzetten met 30 nm hierna de bouten kruiselings 90 graden verder draaien. Zorg ervoor dat er een nieuw toplager wordt gemonteerd. (Art.No 056 105 313 C)
Ook andere motoren passen, of het nu zuigdiesels of turbodiesels zijn. Zo kunnen ook motoren met type 1Z 1Y 1X of ABL gebruikt worden. Voor turbo-ombouw is het belangrijk dat er sproeiers zitten bij de krukas, waarmee de zuigerbodem gekoeld wordt. Een motor die geen zuigerbodemkoeling heeft en opgebouwd wordt als turbodiesel kan onder extreme omstandigheden vastlopen. De olieretour bij de 1.9 motoren zit aan het blok, maar door de schuine ligging is het beter de olieretour aan het carter te gebruiken zoals dit bij de JX zit. Het gat in het motorblok kan worden afgedicht met een schroef, DIN 910 M18x1,5 met een afdichtring. VW onderdeel nummer N 029 704 2 dit kost niet veel, maar bij de ijzerhandel is dit ook te krijgen. Grotere motoren eisen ook een overbrenging aanpassing. Dit is te verkrijgen met een andere bak of grotere wielen. Bij TDI is versterking van de versnellingsbak aan te raden!!
TIP: Gebruik de vacuumpomp van de AAZ, die van de JX past niet. Let ook op de aansluitnippel, deze breekt snel af en is niet los te krijgen!! Als die afbreekt moet het hele deksel van de vacuumpomp worden vervangen.

Oliefilter bevestiging

Alleen de AAZ-oliefilterhouder past. Vastzetten met 20 Nm. Daarna de olie-water warmtewisselaar vastzetten met 25 Nm. De rubber afdichtring niet vergeten!
Oliefilter aansluiting met warmtewisselaar en aansluiting voor externe oliekoeler met thermostaat

De tandriem/distributie riem

Altijd vervangen door een nieuwe. dit voorkomt mits goed gemonteerd motorschade. Het omloopwiel van de tussenas kan beter van 1Z of AAZ gebruikt worden, dit omloopwiel is iets kleiner als bij JX waardoor de oliepomp iets meer olie rondpompt. Let op dat je de kleine wig, waarmee dit wiel op de as gemonteerd is niet verliest. Vastzetten met 45 nm.

De peilstok wijzigen en ijken

Het gat van de peilstok is ongeveer 10mm diameter van de JX (of CS / KY) 7,8 mm. De AAZ peilsstokbuis wordt ca. 1 cm boven het blok afgezaagd, dit onderste deel wordt hergebruikt. De ring moet passend geboord worden met een diameter van 7,9 mm zodat de JX peilstok erin past. Het geheel kan daarin gemonteerd worden op de motor. De motor kan nu gevuld worden met 4 liter olie. Als de motor even gelopen heeft kan de olie gepeild worden. Vaak geeft de peilstok niet goed aan, door de olie te peilen en hier een markering te maken ijk je de peilstok. Vul nu 0,5 liter bij, en peil nog een keer. Je hebt nu de maximum markering gevonden en kunt een markering aanbrengen. Markeren kan bv met een snijschijfje op een dremel, of met een vijl.
Peilstok aanpassing
/customers/b/e/9/transporter-techniek.nl/httpd.www/phpBB3/docuwiki/data/pages/aaz_tdi_ombouw/start.txt · Laatst gewijzigd: 13-01-2014 (Externe bewerking)